Skapelsemyter

Innan jul jobbade vi med ett tema  om hur Jorden skapades och hur människor förklarade olika naturfenomen innan man visste var det var. vi jobbade också med olika skapelsemyter från olika delar av världen. Eleverna fick jobba tillsamman i små grupper. De läste olika myter och plockade ut stödord som de satte in i en tankekarta för att sedan kunna skriva och sammanfatta den myt som de jobbat med. De fick även rita bilder och berätta för resten av klassen om den myt dom de jobbat med. Här är de myter som de jobbade med.

Det stora bråket mellan Emu och Örn

För länge sedan under drömtiden när världen höll på att skapas fanns det ingen sol på himmelen. Biame skapade världen. Biame och hans hjälpandar hjälper Biame. Det fanns inga människor på den tiden. Biame hade ännu inte skapat människorna. De enda ljusen på himmelen var månen och stjärnorna det var därför de var dystert och grått överallt. Det som gjorde mest lyse var månen. Det var mycket vildare och bråkigare. Det brukade hända att fåglarna och djuren krockade med varandra och blev arga på varandra. Det var en gång en örn. Den var jättevild och det var

Örn skulle bara ut och fånga lite mat så träffade han Emu. De började fighta. Till slut lyckades Örn att dra bort en stjärtfjäder ur Emus stjärt. När bråket var slut flög alla fjädrarna omkring som ett par fåglar. Då tog Örn ett stort ägg från Emu. Örn kastade upp ägget och ägget flög högre och högre upp i himlen. Det landade på ett bål som Biame och hans hjälpandar hade byggt. Med ett högt knak så sprack ägget och äggulan rann ut och bålet fattade eld! Först syntes bara ett par små lågor men de växte snart till en ringlande, slingrande och virvlande röd och rosa boll. Det var den första elden på himlen och den lyste upp världen.

Det var ett överraskande slut på fighten. När fighten var slut så flög Emu till sitt bo och Örn flög till sitt träd.

En myt om hur solen kom till som kommer från Australien.

De magiska kvarnstenarna.

Det var en gång en liten by långt bort på en stor ö runt det stora havet. Det var inte det minsta salt. I kungens slott fanns det en magisk kvarnsten. Ingen kunde röra stenen om man inte kunde de magiska orden som öppnar och stänger stenen. Kung Frode ville ha guld. ”Jag vill ha salt” sa kung Frode. Mal salt fort nu. Jag och hela värden kommer att bli rika. ”Kung Frode har blivit helgalen” sa de två kvinnorna. ”Vi måste förgöra honom” sa en av slavarna. En av vakterna tog fram ett svärd och dödade kung Frode. ”Kom vi går till båten och åker härifrån” sa den mäktiga krigaren. ”Mala på, mala på, vad ni vill men mal salt”. ”Aj, aj, kapten”. Dom malde mycket salt. Så att hela skeppet blev fult. Men mannen visste inte ordet för hur man stänger av kvarnstenarna och plötsligt blev skeppet för tungt så att det sjönk. Det var så havet blev salt.

En skandinavisk myt som förklarar varför havsvattnet är salt.

Ra den gyllene solguden

Det var en gång en gud som hette Nun och hans ende son som hette Ra. En dag ville Ra lämna sin far och bli den gyllene solguden. Först tänkte han på luft och kallade luftguden Shu. Han tänkte fortfarande då kom ett vackert moln. Det var en gudinna han kallade henne för Nut. Ra grät stora tårar som spirade levande varelser. Det var män och kvinnor. R blev den förste faraon. Ra sa att han inte ville leva mer på den här jorden. Nästa dag ville han segla över himlen. En båt väntade på Ra uppe i himmeln. Ra seglade då blev det mörkt för första gången. Men eftersom det var mörkt på natten hängde han upp månen i rymden som en lampa för jorden.

Myten från Egypten förklarar varför månen lyser på natten.

Fjäderorm och Huracan

Det fanns två gudar som hette Fjäderorm och Huracan. En gång träffades gudarna och ville skapa Jorden. De sa:

  • Jord bli till!

Det blev ett skalv i havet som började bubbla och då bildades Jorden. Sen ville gudarna göra människor. Den första människan gjorde de av lera. Han kunde inte prata och tänka. Han hade inga känslor och gudarna blev inte nöjda. Den andra människan skapades av trä. Han som var gjord av trä kunde inte tänka och hade inga känslor. Den tredje människan gjordes av majs blandat med vatten. Den människan blev jättebra men han tackade inte gudarna. Gudarna var inte riktigt nöjda så de gjorde människans ögon svaga så de inte kunde se så bra. Nu tackade människan gudarna. Nu gjorde gudarna fyra kvinnor och sen fick de barn.

En centralamerikansk myt från Guatemala om hur män och kvinnor skapades.

Skölpaddans lysande idé

Från början så dog aldrig någon. Det fanns en sköldpadda och hans fru. Det fanns också stenar och en man och en kvinna. Alla levde i evighet. Sköldpaddan och hans fru ville ha barn. De gick till skaparen och bad honom om detta. När de berättade för skaparen att de ville ha barn då sa han:

  • Om ni får barn kommer ni att dö.

Då sa de:

  • Låt oss dö men först vill vi ha barn.

Då fick de barn och levde med sina barn några år sen dog de. När människorna såg att sköldpaddorna fått ungar så ville de också ha barn. Mannen och kvinnan gick till skaparen och sa att de också ville ha barn. Då sa skaparen:

  • Om ni får barn kommer ni att dö.
  • Låt oss då men vi vill ha barn, svarade mannen och kvinnan.

Men stenarna ville inte ha barn för de ville leva och inte dö. Så därför lever stenar i evighet men människor och sköldpaddor dör eftersom de ville ha barn.

Så har skaparen ordnat det.

En afrikansk myt från Nigeria som förklarar varför människor inte lever i evighet.

Fånga den och spring

För länge sedan ägdes elden av tre eldvarelser som vaktade elden noga. Det var en gång flera olyckliga människor som inte hade varm mat och ingen eld. Dom hade vinter och kallt och det var svårt att leva. När vintern var slut samlades alla djuren till ett möte och berättade att det här livet inte var lätt. Coyote visste var elden fanns. Sen gick Coyote och björnen med alla djuren till den högsta bergstoppen. Vid berget fanns det en damm. De gick ner till dammen och hittade elden. Coyote smög ner till teepen där dammen låg och lurade eldvarelserna så de släppte in honom. Björnen brummade utanför tältet och eldvarelserna sprang ut. Coyote tog ett vedträ i munnen och sprang iväg. När han kommit en bit fick han syn på hjort och kastade vedträdet till honom.

  • Fånga den och spring, skrek Coyote.

Alla djuren hjälptes åt. När grodan fick elden hoppade han i dammen. För att skydda elden så stoppade han den i munnen. När han kom upp på andra sidan fick han syn på ett träd. Trädet fångade elden och gömde den. Det är därför som det än idag ligger en liten eld gömd inne i varje träd.

En Nordamerikansk indianmyt som förklarar hur elden fick ett gömställe i träden.

Maui och hans tusen tricks

Maui och hans fem bröder skulle hejda solen för att dagen var så kort. Maui och hans bröder tvinnade kokosnötsfibrer för att hejda solen. De förberedda snaror, galler och kedjor. Men solen var för stark och brände sönder alla redskap. Sedan kom Maui att tänka på sin vackra syster Hina. Maui bestämde sig för att gå till Hina. Maui sa att han ville att Hina skulle skära av sig sitt svarta långa hår.

  • Varför ska jag gå med på det, sa Hina.
  • För att det finns en speciell kraft i ditt hår, sa Maui.
  • Bara för det skulle jag kunna gå med på det, sa Hina.

Maui och hans fem bröder tvinnade Hinas långa svarta hår och fångade solen. Maui åkte med sina fem bröder till havets slut och sa till solen att hon skulle gå upp och ner långsamt och sen blev dagarna längre och barnen hade mycket roligare än innan.

En myt från Hawaii, Nya Zeeland och andra Polynesiska öar som förklara varför solen rör sig långsamt över himlen.

Flickan som bakade

Hur blev det så att människor har olika färger på sin kropp. Och vem tyckte om att tillverka olika saker och plantera växter på jorden. Nyame, guden tyckte om att göra de här sakerna. En dag bestämde Nyame att han skulle göra en jordskål som han skulle fylla med underbara växter. Sedan gjorde han olika djur. Han gjorde så att ljuset lyste ner genom falluckan ner på jordskålen. För att kunna ta ner jordskålen till jorden gjorde han ett regnbågsrep. När han stängde luckan blev det mörkt igen. Då gjorde han några hål på himmelen. De hålen skulle bli stjärnorna. En dag kom en andepojke och en andeflicka till jordskålen. De var ensamma varje dag. Till sist kom flickan på en lysande ide. Hon kom på att om de gjorde små figurer då skulle de inte vara ensamma längre. De skulle göra små figurer av jord sen skulle de blåsa liv i de små figurerna. Andepojken och andeflickan började göra de här små figurerna. När de äntligen var klara med de här små figurerna då blev de inte ensamma längre. Men alla figurerna hade inte samma färg på sin kropp för att innan de blåste liv i de små figurerna så brände andepojken och andeflickan de små figurerna i eld så att de inte skulle ha samma färg på sina kroppar. Några var jättemörka för att de hade varit länge i elden och några var jätteljusa för att de inte satt länge i elden.

En Västafrikansk myt som berättar varför det finns barn med så många olika husfärger.

Leran på sköldpaddans rygg

Det fanns en himmelshövding som levde i evigheternas evighet. Himmelshövdingen härskade över himmelsriket som låg över Nordamerika. Han hade skapat allt vatten som fanns på jorden. Det fanns en enorm sköldpadda och fiskar och fåglar. Farmorsköldpaddan sa att det fanns en himmelsflicka som var dotter till himmelshövdingen. En gång ville himmelsflickan kika ner men då föll hon och svalorna kom och lyfte upp henne men det blev för tungt så de kraschade på jorden. Men då fångade farmorsköldpaddan upp henne. När farmorsköldpaddan erbjöd sig att lyfta upp henne så ville inte himmelsflickan upp för det var så fint här nere på jorden. Det fanns också en bäver i havet som gillade att simma. Så småningom föddes en sköldpadda till. Farmorsköldpaddan blev allt land på jorden. Sen fick himmelsflickan leva på jorden.

En Nordamerikansk indianmyt som förklarar hur jorden blev till.

 

En reaktion på “Skapelsemyter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.